26 February 2010

Alas Peti Ais & Penutup Penapis Air



















semalam jahit alas peti ais ni.....jahit yang paling simple... kadang2 tu terasa nak buat semua yang simple2... so lahir la sekeping alas yang cukup simple....dengan poket besar di kiri dan kanannya ... penting buat sorok segala macam benda...



















hari ni pulak sempat siapkan cover penapis air beralkali....gambar kat atas tu nampak mcm leher baju kurung kan? tu utk bhg atas penapis tu...

selama ni main tutup dgn kitchen towel je... dah lama berhajat nak buat penutupnya....tapi sebab rupa bentuknya bukan seketol...kat belakang tu ada lagi 3 balang penapis...belum buat lagi covernya tu...dah la dgn 2 tiub air keluar ... satu untuk air beralkali dan satu lagi untuk air berasid...time tak pakai - bergulung2 la wayar kat bhg belakang tu...mmg nampak semak sgt...


























dah puas pikir2 mcm mana nak jahit demi untuk memudahkan hubby time dia nak 'on' benda ni...banyak cara yang lebih senang...tapi kalau dia rasa susah nak bukak ...takut nanti dia bising2... kalau dgn sehelai kitchen towel tu pun dia tak kisah utk tutup balik....at last inilah yang terhasil....



























kena buat yang boleh bukak di bahagian depannya sebab segala butang2 ada kat panel depan tu...



























so dengan 2 ikatan riben dan satu cangkuk kecik di bhg corner .... rasanya dah cukup praktikal untuk diselak dan ditutup tanpa susah-payah....

tak ada hiasan sangat...cuma sekeping kain perca[mmg akak tak gunting pun kain tu...] betul2 lebihan entah projek mana....jahit jelujur je "USE ME PLEASE"....idea spontan je ni...saja dibiarkan kain tu berbulu...tak dilipat/kelim tepi2nya...nak sedikit kelainan....



kali ni akak cuma guna sponge nipis yang dah siap beralas kain ... biasanya akak guna fiber yang biasa2 tu atau jenis yg nipis tp lbh padat [ yg ni mahal sikit & susah nak dpt ] kalau guna fiber , nak kena alas bhg bawah dia tu... so kali ni terasa sedikit malas ... maka guna aje sponge 'ready made'... sponge ni tak bertahan lama ... tapi rasanya cukup lama sebelum akak naik jemu & ganti lain....lagi pun bukannya nak pakai sampai berkurun...kainnya pun cotton murah je...bukannya elyza atau kain branded....


11 comments:

inna said...

Salam kak ani..

beruntung peti ais dgn penapis air kak ani dapat tuan yang kretaif dan rajin...cantik corak strawberry tu kak...best ek kak pandai jahit...macam-macam boleh buat...

nonie said...

cantiknya...untungnya kak ani pandai menjahit mcm2 buleh buatkan..lebih jimat jahit sndiri..

Kak Ani said...

salam inna,

akak selalu gak jahit banda2 ni...bila dah nampak lusuh,jahitkan yg baru...sbb bg akak ia lbh praktikal utk akak yg alergik habuk ni...

salam nonie,
alaa...yg paling simple je tu dik...nak beli siap pun sukar gak nak dpt size yg ngam2...

My Botang said...

Kak Ani, sweet nyer kain!! and very creative buat alas penutup bekas air tu.. menarik btul!!

The Embroidered Home said...

cantek kak...kain tu beli mana ye..kalau ada, maklang naklah beli...:)

rossana said...

salam ani....kalu cik abe kite...yg main tutup ngan kain pun dia tak reti nak letak balik...kalau yg beriben bagai mau dia rentap...grrrrr!!!! btw...cantik & very the neat & creative la...sweet jer kain tu...
btw..ari ni baru kite dpt dgr lagu awak yg mendayu2 ni kt ofis....kite minimise..dgr lagu sambil wat keje...he..he...

Kak Ani said...

salam ana,
itu la sbbnya kita perah otak pikir cara nak buat tutup tu yg senang/mudah utk dia bukak...rasanya kita jugak yg kena ikat balik riben tu...
somi kita pun mmg jenis yg tak reti&tak minat hiasan2 ni...lg simple/basic lg dia suka...

lagu kita tu kadang2 je ok...selalunya radio dia rosak-sonyap je...entah silap ape...

Diesha said...

cantiknya kakk...kain tu pon cantik....saya punya pon tak terbuat lagi....tapi saya geram kain tuuuu lawaaa....

mummywaielah said...

Kak ANi, Saya pun macam Diesha, geram tgok kain tuh. Puas dah mencari kat Nagoya/Kamdar.Mana beli kak , kalau sudi berkongsi...timakasih...

Kak Ani said...

salam diesha & mummywaielah...

kain ni dah lama akak beli...kawan tolong belikan...thn lepas atau 08' gitu...maybe dah takde design ni....

KambingBujang said...

bestnya pandai jahit..cantik lak tue..geram2 tgk.. nak blaja gak mjahit..erhmmm