30 March 2009

Enamel Lagi















~ mula ada satu je, now dah jadi 3 bijik...
~ jumpa di 3 tempat yang berlainan...















~ yang belah kiri dah lama beli...used...
yang kanan baru jumpa last week...brand new...
only slightly bigger but rege dia lebih sekali ganda...pandai betul peniaga demand...mmg susah nak jumpa...really like this kettle sebab dia mmg tebal & berat..














~ so happy sebab jumpa rare enamel ...ni antara items yang susah nak jumpa...dulang/pinggan bujur & mangkuk corak marble...mangkuk ni agak tebal & berat....


~ suka sangat tenguk corak bunga dia - jelas & terang...setengah tu memang corak bunga tapi tak clear macam ni...


4 comments:

inna said...

kak ani...memang betul apa yg kak ani jumpa tu very rare..

mangkuk corak marble tu saya ingat lagi dulu2 arwah mak buat cendol guna besen yg besar corak marble ni la.....masa tu saya selalu imagine yg besen mak tu besen askar sebab corak dia tu......hehehe

mangkuk nasi berpenutup yg gambar last tu dulu mak saya ada...rasanya hampir sebiji corak dia mcm tu...sangat kedesaan ...i like and i'm so impressed......kak ani to me... u have done a good job for our group...thanks ...

inna said...

lagi satu nak komen...

dulang bujur tu pun cantik...masih kecik saya tak pernah nampak mak beli...

yg teko tu rasanya mak saya ada tapi kaler ijau..so nice..

annie said...

kiranya arwah mak inna dulu byk koleksi enamel ni ya...

yg mak akak ada tak byk - dulang besar, dulang kecik, yg tak sure-strainer color biru..rasa cam pernah ada tp dah lama tak nampak...teko tinggi pun rasanya ada [ingat2 lupa]tp pinggan utk mkn mmg tak de.

akak pulak yg beli pinggan besar yg dlm-khas utk buh garam-kunyit ikan...dr dulu lg akak guna ni!

annie said...

mangkuk corak marble tu akak tak pernah jumpa tau inna-ni 1st time nengok...