12 January 2010

Make Over Lampshade Lama !






































~ gambar ni snap petang semalam...ni la yang akak kata tengah rancang nak buat projek lain tapi buat pulak tuna can pin cushion...

~ pilih kain...renda untuk finishing...macam2 cara boleh pilih utk finishing ni...terpulang pada citarasa & tahap rajin&malas kita...

~ jom kita layan make over lampsahade lama ni ya...mana la tau kot2 ada sapa2 yang ada lampsahade yang dah lama, dah tak cantik...cuba make-over....gerenti boleh mengubah suasana ruang rumah anda...

kalau sekadar nak beli baru...sapa2 boleh beli janji ada duit...tapi cuba untuk tidak bazirkan duit dengan beli perhiasan yang mahal2...





















~ dah siap cantum 8 keping kain....ai sey, macam besar/longgar la pulak baju dia tu...kena auther la ni...




















~ dah kecikkan sikit...part ni la yang boleh buat kita naik malas...biarpun dah betul2 cuba buat ikut size body dia...siap buat template lagiii....still longgar bila dah siap jahit...




















~ dah siap kemaskan tepi2 dia...boleh jahit @ gam je...akak lebih suka guna UHU sebab dia bagi masa kat kita untuk buat keje dgn cermat...guna hot gun-senang jugak sebab dia cepat lekat tapi kena buat keje dgn laju, kadang2 tersasar...so boleh nampak comot...bagi amatur macam akak la...



















~ buat finishing pulak-di sini la terletak kretiviti masing2...juga terpulang pada tahap kerajinan kita...nak letak ropol boleh, nak renda boleh - bukan hanya selapis,2 lapis pun boleh...kali ni akak pilih renda siap ada manik juntai2, dah lama berkenan...ni akak jahitkan ke bingkai shade tu...nak gam pun boleh...





















~ dah siap...tapi nampak macam tak kena la pulak...maybe sebab shade tu kontot sangat-rendang jer...macam orang gak dia ni...orang kalau dah 'rendang' memang takkan cantik pakai baju beropol ke, berenda ke...





















~ ni la badannya....bhg. mentol tu belum tukar lagi...akak memang surrender bab wayar2 ni...tapi takde orang nak tolong tukarkan...nak hantar kedai,leceh pulak nak ngangkutnya...
























































~ dah siap....boleh la dia bertenggek kat atas meja tayang2 sikit....
nampak buruk tang tempat letak mentol tu...entah zaman bila baru leh tukarnya...

kalau nak kira,memang berlambak dah kedai2 yang jual lampshade ni...cantik2,berenda,beropol bagai...macam buang masa la pulak...tapi tetap nak buat lagi....ada lagi 2 batang tiang lampu ni yang belum di make-overkan...2 yang tinggi dah lama siap tapi asyik lupa nak wat n3...nanti2 la ya...


7 comments:

Sheila said...

salam k,ani mmg tabik spring lee cantik gila buatan pun kemas ..bab megegam tu kene teliti sikikan..nilah salah satu cabarannya anyway sy mmg suka hasil kerja tangan akk

nurul aziyana said...

wah cantiknya..kreatif sungguh..kalo jual balik ni bergnda2 dpt untung..mmg selut ar kt akak..erm sy list blog akak ye

azlina said...

SALAM KAK ANI...
SEPERTI YG SELALU INA KATAKAN HASIL TGN KAK ANI SENTIASA MENGKAGUMKAN..KALAU DEKAT NAK JUGA BERGURU...

Kak Ani said...

salam sheila,
tq sudi singgah blog akak...keje akak takde la kemas mana...

salam nuruk,
akak dah lama tak melawat nurul, last sekali masa nurul tgh sibuk prepare nak kawin...lama kan??

salam ina,
hai dik, mana la akak layak nak ajar sapa2...sendiri pun terhegeh-hegeh...

rossana said...

ani...cantikla...sweet sgt...kita rase dia nmpk kontot coz lace tu naik ke atas...kalau dia jatuh kebwh mgkn nmpk pjg skit..(eee..pandai je komen...wat sendiri tk reti)..papun mmg cun la seme2 tuh

Kak Ani said...

salam anna,

kita rasa pun mcm tu...tp nak buat cam ne,beli gitu dah...guna-pakai je la...lg satu sbb body bhg bwh dia tu terlebih gebu..tak balance dgn body bhg atas dia...kan,kan...

Sweetlilcraft said...

cantik..suka tgk hasil tgn akk :)