13 January 2010

Make Over Lampu Lama





















~ kali ni akak nak share lagi satu projek make-over barang lama/terbuang...

ia memang lampu lama @ boleh ke panggil chandelier ?... sebabnya memang boleh tenguk pada rupa asalnya-bhg besi dah berkarat, bgh pasang mentol tu pun nampak macam dah berkurun tak guna....dan ia terbuang sebabnya tuan punya asal dah tak mau pakai, so dia let go ... bukan bagi free tau...jual jugak tapi dgn rege yang amat murah...akak dah lupa sebab dah lama sangat...




















~ ni masa dah cantik ... dah siap disolek2 ... nampak elegan la sikit jika pun orang tau ia barang terbuang...





















~ buat sementara akak gantung je kat tempat pasang kipas sebenarnya tu...jelas nampak rupa buruk wayar kat siling tu...ni anjung tempat santai2...dok tertunggu2 kipas mana yang paling cun nak letak sini...tak mau yg biasa2 tu...ingat nak carik kipas lama yang pakai regulator kotak besi besar...kipas yg cuma 3 bilah tu...


dah bertahun dok macam tu la...tak sungguh2 pun carik kipas tu...tu yang tak jumpa2 lagiii...





















~ kristal manik tu cuma lebihan projek lain...tinggal 4 ketoi je...gantung juga la buat sementara...lampu ni pun tak tau nak gantung kat mana sebab kat rumah akak ni siling dia kurang tinggi...so memang tak buat point untuk lampu gantung, cuma utk down light dan lampu dinding je...

hati memang berkenan kat lampu gantung jenis lama2 ni...tapi selalunya mereka ni makan space jugak la...alih2 kena gantung kat luar je kot...





















~ ni dah dibuka setiap satu yang boleh bukak untuk proses menyental karat2 dan juga 'memutihkan'...siap ambik gambar,takut tak pandai pasang balik...sendiri bukak & sendiri pasang kan !

tu sebab akak ambik masa lama untuk siapkan satu-satu projek...dari A to Z akak kena buat sendiri dik non !!!




















~ ni gambar lama yang akak dah pernah buat n3 masa awal2 dulu...



























~ ini la rupa asalnya....

satu lagi penjimatan buat akak walau belum boleh berfungsi kerana wayar baru belum dipasang...rasanya kalau beli yang baru-tidak mungkin akan dapat dengan harga begini...

* konklusi :
biarpun ramai yang kata " pasar karat/pasar antik " atau apa nama sekalipun - "
" banyak brg tak berguna dari yang boleh gunakan" ....bagi akak~cuba kita tenguk/cari barang2 yang masih berguna-berlambak2...jika tidak-masakan pasar karat masih wujud sampai ke hari ini dan tetap mendapat sambutan...sampai nak berjalan pun susah,asyik berlanggar2...macam mana tak berlanggar-mata dok melilau tenguk barang yang seribu satu macam...memang tak tenguk orang...ia satu tempat untuk pelbagai nilai barangan & pelbagai nilai status manusia !!! semuanya ada disatu tempat - bukankah ia sesuatu yang perlu dihargai ???

* tips - banyak lagi touch-up yang boleh dibuat tu - nak tambah kristal biar lagi berjuntai-juntai, boleh buat 'shade' untuk setiap mentol2 tu atau biarkan je...


" SOMEBODY'S TRASH IS SOMEBODY'S TREASURE ! "

6 comments:

rossana said...

salam cik ani....nmpak klasik & shabby...mcm kt rmh mat salih...tabik spring la kt awk...boleh dismantle & fix balik...kalu dpt ke kite relai satu2 gamaknya...hi..hi...

fitty's pinky rose cottage said...

salam kak.. saya suka dtg blog kakak.. always there is a new project makeover.. saya suka.. very creative kakak ni..

Kak Ani said...

salam cik anna,
tu sj yg mampu kita beli, nak beli yg baru rasa mcm membazir pulak..at least cik abg pun tak bising sbb benda tu murah sgt...

Kak Ani said...

salam azi,
t.kasih sudi jenguk blog akak ni dik...jemput la bila2 masa azi lapang...at least boleh la cuci2 mata & minda lepas tension keje kat office tu...

azah said...

salam ani...pandai betul ani ni memasang, menukang, menghias, menjahit..kalah org laki..ani, kita ada set lampu gitu, telek2 ani punya mcm sama, cuma kat yg cermin bulat tu dan bawah bulb tu ada seakan combol yg dibuat drp kayu..sangat berat..tapi sebab tak kreatif, tersepuk kat celah2 mana entah, ada 2 tau dan yg bestnya dapat FREE..hehe..nnt kita n3...kalau ani dtg sabah mau suruh ani makover, boleh tak??..hehe

Kak Ani said...

salam zah,
mana la kita pandai buat semua tu...tp dah sbb minat terpaksa gak la memandaikan diri..masa kita bukak part by part lampu tu, kita siap ambik gambar tau-supaya kita blh refer balik masa nak psg semula[mmg berguna..]tp tak sudah gak kejenya-tak pandai nak psg wayar baru!!!

nanti zah wat la n3-blh kita tgk,dpt free?sapa la yg baik hati tu? lampu tu mmg agak berat..