06 January 2010

Tuffet Makeover !!!








ni kes tak de keje cari keje.....
tuffet ni biase2 je...ada 2 biji ... rege pun murah je...lama dah beli....masa tu kononnya nak tambah tempat duduk kat ruang tamu...so beli la menda ni...masa beli siap berbungkus plastik...dah sampai rumah,bukak plastik,duduk la....krup,krap,krup,krap bunyi bising....macam bunyi plastik....

~ last2 letak tepi tak mau guna...

~ lama2...rasa sayang & rugi la pulak...dah ada tapi tak guna....so rajin2kan diri nak jadi "tikus baiki labunya".....

~ gambar kat atas tu...punya la bersemangat cungkil bullet stapple gun yang berterabur kat bhg bawah bangku tu...ingatkan plastik tebal macam "bubble wrapper" tu...alih2 cuma sekeping plastik nipis yang dialaskan pada bahagian paling atas sponge tu....entah ape fungsinya...tak tau la...???





punya la penat ahkak ni dok cungkil bullet tu....then ambik langkah maut - jom kita tetas je....




~ tetas sikit je....pastu korek la tarik kuar plastik tu....pastu jahit la semula....kan senang keje tu...ha.ha...





itu la rupa plastik alasnya....




bermula la pulak keje2 menjahit "baju gaun" untuk cik tuffet ni... bermacam idea yang datang...hingga tak tau mana satu yang akan menjadi....

dah pilih design.... kena pilih kainnya pulak... nak suai-padankan dengan mana2 kain yang sedia ada....







ini versi ke-2 dah ni....versi pertama lupa nak snap, versi skirt ropol...dah siap pasang-nampak kembang sangat la pulak...

~ bukak, tetas balik...satu hal la pulak nak buat 'french pleat'-betul ke ni ? jadi susah sebabnya tak tahu formulanya ... dan malas nak mencarinya ... so bila kita buat cara manual - memang jadi susah untuk dapatkan pleat yang sesuai dan cantik saiznya....







ni pulak selepas ditambah renda pom-pom...lagi ayu rasanya.... ni je warna yang ada...kalau color striking pink, lagi menyerlah kot...







tarrrraaaa....dah cantik dan ayu dah...so boleh la dia dok kat ruang depan....boleh jadi pasangan untuk cik kerusi bersayap tu...kalau ramai tamu, boleh jadi tempat duduk extra...kalau orang putih, siap jadikan side table...boleh letak secawan teh & cookies....



10 comments:

Salmi said...

Salam kak annie, cantik finishing and sweet combination..I likeeee

Sheila said...

Salam nice very sweet sgt ..kalau dekat dah lama suruh buat kan sy punya sofa tu yg dah bekurun x siap bajunya hehehe..bekenan gan calor tu...

Kak Ani said...

salam sal~t.kasih...pening gak masa nak pilih combination kain2 tu...

Kak Ani said...

salam sheila,
dalam sekelip mata boleh berubah wajah perabut kita dgn hanya memakaikan baju..

azah said...

salam ani..ani ni buat apa je mesti jadi cantik..kreatif betul...cantik..i likee...

irdayu said...

salam kak anie.. berbaloi kak ..cantik
skrit dia tu yang tak tahan tengok ..pink lagi..

azlina said...

salam....
kak ani kalau bab make over ni ina memang tabik spring...tak pernah mengecewakan malah menakjubkan..tersangat cantik...btw kak ina nak make over bukanya pandai sangat yg senang2 blh le..tampal tempek..he..he..segan ssgt ina dgn akk...mcm langit dan bumi..

Kak Ani said...

salam zah,
jangan la puji lebih2...buat segan kita...sebelum nak menjadi tu...jenuh dah menetasnya...bila rasa tak cantik di mata ni-bukak balik...

Kak Ani said...

salam ayu,
aa la yu, bila dah siap-mmg rasa berbaloi...kalau tak,mmg dia akan tersorok je la...

Kak Ani said...

salam ina,
ina pun apa kurangnya...rasanya jauh lebih rajin dari akak ni...akak ni mmg slow byk la...nak pikir2 je pun dah ambik masa...blm mula lg tu...

tak sabar nak tgk ina make over ni...