05 February 2010

Fabric Cotton





















MY WEAKNESS......MY PASSION......MY HAPPINESS....



salam pagi jumaat adik2 semua.....

terima kasih pada semua yang memberi maklum balas mengenai kain cotton ni....tak sangka rupanya ramai yang mempunyai minat yang sama dgn akak....

sebenarnya semua tu adalah koleksi akak....bukan untuk jualan sbb akak tak tahu nak mark-up berapa banyak kalau nak jual...sebab akak beli pun pada harga kedai,takde less...walau ada yang buat jualan dgn naikkan harga sampai 1 kali ganda...akak pun pernah beli online gak !!! sebab takde sekian2 corak kat area tempat tinggal akak....

akak rasa nak berceloteh la pagi ni...sebenarnya 2,3 hari lepas akak asyik dok kuar-masuk kedai online yg jual pelbagai kain cotton dgn bermacam jenama-dari jepun ada, dari US ada...siap pasang angan2 nak beli la walau regenya sampai rm47 per yard not per meter....siap bookmark, siap mark mana yang nak beli...tapi boleh beli 1/2 @ 1/4 @ fat quarter je....ya la kain2 tu semua dibawa masuk dr obersea-sudah semestinya semua diambik kira..

alhamdulillah...pejam-celik, pejam-celik akak berjaya hold on dulu nafsu...so demi utk mengubat keinginan utk memiliki kain2 cotton tu, akak ambik alternatif lain....p shopping kain cotton yang ada kat kedai2 kain sekitar tempat tinggal akak....yg murah harganya & of cos la lain kualitinya...nanti marah org baca...sbb akak ni bukannya kisahkan brand...walau yang branded... "designer fabric" itu janjikan kepuasan pelanggan...itulah kisah sebenar....

akak memang dah macam sedikit addicted dgn kain cotton ni...bila dicongak2 dlm lemari akak tu ada la dekat2 100 corak....jangan salah sangka ya...semuanya dlm 1@2 meter je utk setiap design...sikitnye? nak buat apa dgn 1 m tu ? mmg ada yg kena beli byk kalau utk buat projek besar...gambar diatas tu koleksi baru beli semalam...he,he...belum tahu utk wat ape, cuma tahu beli jerr...

asalnya 1,2 tahun lepas, akak bukak kedai online kat wmc sana, buat decorative items untuk jualan, mcm cushion cover, hanging pillow, hearts, bakul dari kain, beg dll...so perlukan pelbagai koleksi kain utk pelbagai variasi hiasan tu...lagipun akak tak suka benda yang sama....dan secara kebetulan demam English Decoration...shabby chic... tengah melanda...yang banyak menggunakan elemen dari cotton...dengan warna pastel terutama pink,putih...jadi koleksi akak pun terjurus kearah itu...mcam kain kat atas tu, byk pink walau ada merah...tapi 90% koleksi cotton akak semuanya bertemakan pink...padahal dulu2 akak lebih suka warna earth tone, green tone kerana percaya pada sesuatu yg lasting - takkan ditelan dek zaman...warna2 yang selamat....dan akak masih ada saki-baki koleksi lama2 tu...


sesuatu yang amat menyeronokkan...sebab selalunya stok kain cotton ni jarang ada design/corak yang sama setiap kali stok baru sampai...kain2 ni bukan polyester yg 4 ringgit lebih tu...yang tu bukan tak cantik tapi texture kain dia kurang menarik...yang ni dari cotton cuma tak pasti berapa %...

4 comments:

mamarempit said...

Salam ziarah....nk tanye...cotton tu utk jual ke...brape RM/meter?

Sweetlilcraft said...

cantik kain nya kak. ayu pun suka cotton ni. masuk kedai,mesti beli gak walau projek baru jln sikit2..hihi.

zie said...

salam ani
pekaba?sihat ka????

hehehe first time tgk ani tulis pjg2 cenggitu....sonok baca arrrrrrr

rossana said...

salam ani....cantik2nya kain2 tu...kite pun mcm awk gak...asal jumpa jer cotton yg berkenan dihati...beli 1-2 mtr...kdg 1/2 mtr pun bli gak...tp tk la sebyk ani...problemnya masa beli mcm2 angan...tp byk yg jd stok lapuk dek kerana kesuntukan masa....