25 January 2009

Nasi Dagang

















~ oleh kerana semua anak2 ada kat rumah sempena cuti raya cina...so masak spesel sikit...Nasi Dagang...lagi satu resepi asal Kelantan...mau 2,3 jam jugak la untuk siapkan semuanya...Chef amature katakan....


















~ ni nasi...direndam semalaman dan dikukus seperti masak pulut kuning...ada la dlm 8 pot...boleh la 2 kali makan untuk 6 orang...

















~ pelbagai lauk yang boleh dimakan dengan nasi dagang ni...yang paling ku suka ialah gulai ikan tongkol...tapi oleh kerana semua kat rumah tak suka makan ikan, kata mereka susah nak makan sebab ada tulang, so tak masak la ikan. Ni gulai/kari ayam...siap ada kaki-hubby cukup suka, kalau masak semua kaki pun tak pe...



















~ ni masak lemak udang...

















~ tunggu utk disantap.....



2 comments:

rossana said...

ani..awk ni wat kecur mulut kite...sib baik nebor kite hulur 1 t/ware nasi dagang semlm.....best nye ada gulai udg lg...it reminds me of my mek..kalu wat nasi dagang tk sah tk dak gulai udg...tp lama da tk rase dia punye since dia sakit..sob..sob...kdg raya kite wat ngan adik...
mmg tk sah kalau tk 2-3 jam....

annie said...

kita nak mkn kena wat sendiri anna...mak kita tak pernah wat nasi dagang ni...kat tmpt kita susah nak jumpa...nasi dagang gannu ada la - rm3.80 sebungkus + lauk ikan ayo jah, tak dok sambal kelapa...

tu la...sakin pinggang gak la...