16 February 2009

Enamelware

















~ sekarang dah jadi macam satu trend..."back to the retro"....barang yang hampir pupus/outdated akan dicari balik...adat dunia - bila sesuatu hampir tiada atau sudah tiada, baru ia dikenang...dan tidak mudah untuk mencari kembali barang2 yang sudah tidak banyak dikeluarkan...jika ada pun, kualitinya sudah tidak sama dengan yang lama...
















~ ni semua yang baru...dibeli dari kedai yang berlainan...belum decide nak decoupage ke, decal ke atau cuma biarkan begitu sahaja....

















~ ini pula koleksi enamel yang lama...cerek kuning tu nampak macam design moden tapi telah digunakan 16 tahun yang lalu...ada satu-dua tempat yang sudah terkopek catnya...maybe sebab jatuh atau terhantuk...cerek/teko kuning kosong tu...yang lama jugak, yang mana kat muncung dia tu dah berkarat tapi telah dimake-upkan sikit...3 kole warna-warni tu rasanya yang lama jugak sebab dah banyak yang terkopek catnya...

11 comments:

Salmi said...

EH.. ada lagi ek container enamel yg besar tu...untung nyer kak ani jumpe tu..

inna said...

ye la kak ani..

kita dah balik semula suka yg dah hanya tinggal kenangan..nak cari yg elok mcm dulu memang susah sikit

kole bertutup tu kalau biar dlm keadaan asal pun cantik ek kak..

kak ani saya berkenan gambar yg bawah sekali teko kuning sebelah kanan tu....

annie said...

sal...entah mcm mana terjumpa...jumpa pun kat kedai biasa2 je...yg ni tebal & agak berat jugak...

annie said...

inna...kole/teko kuning tu ramai yg minat tp susah nak dpt...minggu lepas akak p cari tp tak de, ada yg mintak tlg carikan...

rossana said...

salam ani...lama rasa tk nyampuk sini...suke tgk enamelware ani...tp bila kite p kedai karat (pinjam awk punye term) kt sini rase cam tk berkenan plak...tp tk de la yg shape2 unik mcm ani punye tu...

azah said...

dah dpt tenguk gambar ke? Buat macam mana?I masih belum dapat..tak tau kenapa

Feena said...

kak ani dah boleh tengok gambar ke.. saya pun tak leh lagi.. tak tahu kenapa. Kat ofis boleh pula. Broadband ke prob? website lain ok lak.

annie said...

hai anna...bila kita tgk semua brg2 lama kat p.karat tu-mmg tak kenan sbb nmpak tak cantik, tp bila kita beli,basuh & display kat rack ke,lemari ke-haa...baru terserlah kecantikkan/keunikkan diaaa...

annie said...

azah...feena...

ni masa akak reply ni, mmg tak nampak gambar...kadang2 blh tgk, kadang2 tak blh...tak tau kenapa ???

time nampak gambar tu, blh la nak masukkan gambar baru...kalau tak, main baca & taip je la...

marsya said...

Tengok sekarang semua minat kumpul enamel ni Sya pun jadi minat dgn hobi akak2 ni....Sya pun nak g carik tapi kat mana yek ada jual?

annie said...

sya...hobi2 ni mmg blh berjangkit...he,he...

mmg kena rajin gak mencari..kat kedai jual pinggan-mangkuk..kalau yg terpakai-kat pasar karat la...