26 May 2009

Memory Lane

~ ahad lepas p hunting lagi...biarpun ada mengejek, namun kita suka sangat ke sana jika tak ada hal lain. Seronok mencuci mata dengan segala barang yang ada...banyak yang dapat dipelajari dari situ...
~ ni kena make-over habis-habisan...
~ untuk dimake-over gak ni...
~ ni tak pasti samada dari tembaga atau apa...tak kisah la...sebab ni pun untuk dimake-over jugak nanti...
~ berkenan sebab design kat tepi dulang ni dan sebab dia ada kaki...ni ada temannya nanti...

~ dulang2 ni masih baru, masih dalam plastik...yang minatnya sebab dok berkenan kat signage enamel/tin...so bila tenampak je dulang2 ni, terus ambik sebab nak buat display...yang menariknya tang sejarah/cerita yang cuba disampaikan tu...tak tau pulak, rupanya biskut jenama JACOB ni dah lama berada di pasaran...
~ yg ni era 1920's....dan 2000's...

~ yang ni pulak era 1800's...dan 1960's....

~ berkenan kat bunganya tu...

~ ni 1st barang yang dirembat dari sana, tuannya belum habis keluarkan barang2...terus grab tu sebab apa...satu sebab tarikan 2 biji mangkuk tu - jenama meakin yang sama dengan set yang dibeli 24 tahun lepas...kedua sebab rak besi 2 tu, memang yang lama punya...ketiga sebab harganya yang amat murah...

~ 2 mangkuk yang berlainan sedikit bentuknya....ada design A & B....

22 comments:

Ajmahs said...

hi k.annie...ni penangan memory lane la ye...aj suka ngan tray jacob..kat amcorp mall. x la mahai mana kan..

Tunggu nk terjah sana cuti sekolah nih..

azlina said...

wow kak ani..shopping sakan nampak..ni yg nk p lagi ni..tapi msh x berkesempatan la kak..geram tgk pinggn j.e kin..kin..

rossana said...

bestnya ani...kalaula kite dpt gi sana...napela kt cni tk de mende2 gini....:(

azah said...

ala..cantik2nya ani punya findings..semua kita kenan..terutama tin buskut jacob tu..siap ada era lagi..cantikla..kenapa tak beli lebih blh pass2 kat sini..lain kali kalau shopping tu ingat kat kwn ya...hehehe..mana rega utk door knobs yg kita book tu belum email lagi..

annie said...

hi aj...bg akak mmg byk penangan memory lane ni...he,he

kat amcorp mall akak tak pernah sampai la aj...jakun akak ni...

annie said...

ina...bukan setiap kali pergi dpt jumpa brg yg kita berkenan,kadang2 tu sj2 je jln kehulu-kehilir tp satu brg pun tak beli...ni kebetulan je terjumpa yg berkenan & kena sgt rege dia...

annie said...

anna...kat tmpt gini,mata kena tajam tau sbb brg berselerak-kadang2 miss gak...mcm nak ari rete karun la pulak...

annie said...

zah..kita dpt p pasar karat pun dah seronok sakan - mmg nak gelak. Tu dulang la zah..mmg ada lg 2 kpg extra masa beli ari tu tp kita tak ambik la sbb gambar sama...ingatkan tak de le org minat...

ala zah, kita terlupa terus la awak...nak yg mana dah eh...

Teratakantik said...

kak ani,
lawa laa kotak tuee.......akak p pasar karat kat memory lane tu kee...ada member ckp kat sana mahaiiii betul ke?

annie said...

sue...memory lane nama glamer dia...

mmg ada certain brg mahal sbb kalau tembaga,dah siap polish,berkilat, pastu brg yg mmg dah masuk kategori antik-mmg mahal la sue..

akak beli ni yg biasa2 je,rupa pun buruk,comot semacam je...satu keje pulak nak bersihkan/make-over...

kotak mana sue...

Shida Rahman said...

salam ziarah annie, terima kasih sudi singgah teratak akak. k.shida pun teringin nk pi mamory lane ni. tentu bnyak benda pelik2 yg boleh kita cari ye..
btw..plate tu mahal sikit, masa akak beli time tu..kena kali dgn 7, so dlm rm100 over..

HazCottageCHaRm said...

kakak...ternganga kiter tengok...all good buy kak....kiter pun syuker g fleamart.......the jacobs tin tu pun hanim ader tau kak...beli biscuit JACOb dapat free...tapi dah jual he he.....

azah said...

alah door knob yg rose merah tu..ani tulis booked..kat situ..so blh jual kat kita tray jacob tu sekeping 2 tak? boleh la ya...bodek ni

~Yatt~ said...

k.annie..huhu..bestnyer dpt cuci mata kt memory lane..x berkesempatan lagi nak ke sana..dok tgk gambo org lain jer..kalau ler sy dok ipoh..mau every week sy rayau2 kat sana..nie mesti pasnie k.aj n k.azlina dok tunggu masa jer nak p lagi tu..

annie said...

k.shida..kejap sy panggil akak,kejap k.shida panggil akak kat sy...he,he...

tak pe la sis,maybe lain kali ada rezeki saya...

annie said...

nim...flea market kat sini tak de la glamer mana...brg pun byk besi karat-tu yg akak lbh suka panggil pasar karat sbb segala mcm benda ada...kebetulan tray tu ada 4 gambar lain2-nampak cantik la pulak..namapak klasik gitu...

annie said...

ok zah,nanti kita email awak ek...nanti kita carikan lain ya..

annie said...

yatt~tang cuci mata tu mmg best..tp mak ai ramai betul manusia sampai susah nak tgk brg...

tu la, dah jd mcm rutin la pulak..nak p jugak...tak beli brg pun tak pe...

Teratakantik said...

kak ani..
tin jacob tu laa ..lawan sungguh kan..his napa la atak jumpa kat haku niee...

esKay said...

beruntung sungguh la kak ani ni, sda tempat cari barang camtu, kat sini...bukan aja payah nak jumpa tapi (rasanye le ya) langsung tak ada...

cantik sungguh la barang barang tu kak

annie said...

cik sue...takkan la minat sgt kat tray jacob tu...tray biase2 je tu...

annie said...

eskay kat mana ? biasanya byk tempat ada jual brg2 terpakai mcm ni...kat penang ada, kat taiping ada, kat KL-amcorp mall,kat S.Alam kat stadium tu kalau tak silap...