14 September 2009

Mini Bolster@Bantal Peluk@Bantal Golek





















~ kali ni akak nak share cerite pasal mini bolster...
bila dah dapat kerusi cleopatra...akak dah pasang angan2 nak buat bolster untuk dia...bila tanya kedai yang buat make-over upholstery, katanya bolster ni dibuat guna fiber biasa...akak taknak la...yang akak nak ialah yang very firm/keras punya...nampak gaya kena buat sendiri la-sebab malas nak p carik kedai lain yang boleh buat seperti yang kita nak...

~ so inilah hasilnya...guna sponge high density...yang orang guna untuk buat kusyen kete, sofa dll.....so nak handle sponge ni memang agak sukar, memang mencabar...alas kerusi makan pun akak guna sponge ni...memang tahan...dah bertahun-tahun pakai...tak macam sponge kuning atau fiber biasa - yang cepat penyek...

~ lupa nak snap masa belum bersarung...mmg buruk rupa dalam dia... tapi bila dah jahit sarung, ok la, dah tak nampak hitam dia tu... tapi masih belum puas hati sebab cam kecik kurus sizenya banding dgn kusi tu.....





















~ ni pulak cite zip sembunyi...selalu tenguk yang siap dijahit kat baju dll...tak pernah jahit sendiri....oleh kerana bolster ni bulat, so dia boleh bergolek kemana-mana je....so terpikir untuk guna zip sembunyi supaya tak nampak contrast tang zip dia....kena guna zip sebab kalau buat sarung biasa-gerenti susah nak masuk sebab bolster tu keras...

~ agak mencabar untuk akak yang baru 1st time jahit zip ni....zip biasa cukup senang...mula2 jahit, memang kurang menjadi walau step-by-step dia memang betul....mata kita yang mengadilinya....zip tu masih nampak-sepatutnya kita tak nampak dia.....

~ so jahit lagi sekali....alhamdulillah menjadi walau masih ada sedikit cela....almaklum la tukang jahit amatur...

~ rupanya zip ni agak mahal....kolot betul ahkak.....





















~ inilah hasilnya.....bolster raya untuk cleopatra raya ku....menggunakan 3 corak kain...























~ SEKIAN AL-KISAHNYA........

6 comments:

Gee said...

Salam kak ani.

lawa lah corak kain dan kombinasi yang digunakan. Sweet sangat.

rossana said...

ani....kalau tk ltk zip sarung kot atas susah ke dia nk masuk? cantik kain tu...bli kt mana?

Kak Ani said...

salam gee~tq,tq....



salam anna ~ kalau tak letak zip,mmg susah nak masuk sbb sponge bantal tu mmg jenis kerasnya...he,he...bantal ni gerenti lasting 10 thn...kain yg corak lace tu beli dgn shima lama dah...

Salmi said...

salam kak ani, memang sweet fabby pink tu..sal pun still fail jahit zip..kalau part zip nie, sal suruh my bro jer yang buat..sbb dia biasa jahit baju..

IMCurtain said...

Salam semua.

Anda dijemput untuk menyertai Komuniti Blogger kami secara percuma. Berkenalan dengan blogger dari serata pelusuk dunia dan promosikan blog anda di IMCurtain.com

petitE said...

akak, amek tempahan x? sy ingat nak order dr akak je.. ssh nk cari kt kedai ni :>