29 October 2009

Make Over Kerusi Lama

















~ ni nak cite kerusi besi terpakai atau kerusi besi buruk ....rasanya memang betul2 lama sebab catnya pun dah berlapis-lapis ... menunujukkan dia sudah dicat berulang-kali .....
ni masa mula2 beli ... nasib baik leh muat kat dalam bonet kecik myV akak ni...kalau tak muat, memang takleh rembat la....
















~ mulanya hubby memang kureng setuju bila tgk kan rupa kerusi ni...tapi akak pulak terus jatuh centa ... apalagi sebab dia memang dah warna putih yang memang SHABBY habisss.... tambah pulak regenya cukup murah ... kalau beli baru atau tempah - takkan dapat rege ni.....
















~ inilah rupa asal kerusi tu .... tang lapik kusyen dia memang tak leh terima la...satu kusyen tu cuma diletakkan tempat penyandar kerusi opis tu....

~ so akak p tempah 2 kusyen baru macam yang biru tu....
















~ ni sebahagian keje2 mengikis cat asal dia... berminggu gak la akak buat keje ni ... buat sikit2...sampai sakit2 gak tangan ... memang buruk kan ...
















~ ni kain lebih buat langsir... dah siap jahit quilt....

















~ siap jahit piping lagi ....






















~ siap jahit " skirt" sekeliling .... keje leceh gak ni sebab kerusi tu ada 4 tempat yang kena buat 'gap'...




















~ bila 'skirt' dia dibukak...
















~ tarrraaa ..... kerusi dah siap pakai skirt dia......
















~ buat masa ni , akak letak kat luar rumah je sebab kami memang suka santai kat ruang ni time petang2....

~ sayangnya tak de meja bulat kecik untuk letak antara 2 kerusi tu....


~ Assalamualaikum adik2 semua....rasanya dah lama betul akak tak update blog ni...
sejak RZ Canopy beroperasi....memang akak sibuk betul ....tak menang tangan ... hari2 biasa akak kena buat kerje-kerje menjahit pelbagai kelengkapan - scallop untuk khemah, alas meja pelbagai size & warna, skirting meja, sarung kerusi....weekend je,sibuk la ke majlis2 kat mana khemah2 dipasang....tambah2 dah nak cuti sekolah ni...

akak ni tukang jahit amatur je...yg tak pernah belajar kat mana2 pun ... tapi bila dikira tolak-campur .... maka terlalu amat jimat jika dijahit sendiri ... nak tak nak ... akak pun pandai2 la jahit sendiri ...

maka lepas ni rasanya akak maybe tak sempat nak update blog dan maybe jugak tak sempat nak bertandang ke rumah adik2 bertegur-sapa ... terlalu banyak persiapan yang akak kena siapkan ... harap maaf jika akak lama berdiam diri ...

5 comments:

~Yatt~ said...

salam kak anie..
mmg berkenan sy kosi2 lama nie..ehhh mmg lawa lahh..cam kak anim buat n3 pasal kosi pengantin dolu2 tu pun cantekk..
akak dah make-over lagi cun..cayalah akak..very gud job!!..

n.u.r.u.l said...

teror le kak ani....sy minat tp tgn sy x berseni, susah nak wat benda2 cam ni...

rossana said...

salam ani....patutla lama tk update blog...rupa2nya dh jd toke...tahniah...suka tgk kwan2 maju..kite je masih ditakuk lama...keje selagi co nk...sibuk mcmana pun sekali2 kite in touch ya....sayang persahabatan maya ni terputus diangin lalu...itu pun kalu ani sudi....

kakrose said...

Salam ani..
lama akak tak ziarah ani..semuga ani sihat.

Tahiah..dah bukak biz baru..semuga ani dimurahkan rezeki dan di mudahkan segala urusan.Teruskan usaha..

UMILIYA said...

salam kenalan...ya Allah pandainyerrr...ermm very2 kreatif...tahniah..suker tenggok hasil kerja yg halus ni