22 January 2010

Pelita Antik


























~ n3 kali ni mengenai pelita lama...alaa sama je dgn pelita nyonya yg masih byk dijual kat kedai2 apeks tuuu...
tapi yang tu saiz kecik & new production...yang ni memang pelita lama - chimney dia dari kaca tebal, begitu juga dengan bekas minyak dia-tebal dan berat, manakala tempat sumbu dia dari tembaga, bukan dari besi nipis yang mudah herot/kemek yang disaluti warna emas tuu...tinggi pelita ni +-14"...piring besi juga besi pemegang bekas minyak - juga dari besi yang tebal dan berat...campuran aluminium kot sebab bila disental dengan kertas pasir masa buang karat-nampak la warna putih besi tu...






















~ oleh kerana rupa dia kurang menyerlah walau nampak cukup antik - akak make-upkan jugak dia bagi naik seri...tapi mcm rasa nyesal la pulak sbb dah sorok rupa asal dia..




















~ sebenarnya dah byk kali jumpa orang jual, tapi HARGA TAK PATUT bagi akak [ akak dah set budget untuk satu2 brg ]...so walau kenan macam mana sekalipun, jika rege dia mahal bg akak, akak takkan beli la...tunggu je sampai terjumpa yg 'HARGA PATUT'...kalau tak jumpa2 gak - kiranya 'tak de rezeki la tu...'

1 comment:

zie said...

salam ani...dah lama saya tak masuk blog ani...apa kabar? harap sihat ya...bila masuk sini mcm masuk umah baru saya...anak ku itu mekober blog saya habis dipunggah. saya ada pelita yg beli ngan ani sama cam kat atas nun ingat tak? cantik pe walau dah di mekap.