20 February 2010

Burung2 Di laman



















ni antara burung yang selalu singgah kat rumah akak...
burung2 ni tengah berjemur bawah mentari panas terik....macam la tempat kita ni tak cukup panas...???





















kalau tak silap tekukur atau ketitir namanya...bunyi dia memang merdu...orang selalu gak bela spesis ni...
masa ni mereka bertiga beranak @ maybe satu laki dengan 2 bini dia kot....dah ready nak tidur...atas pokok avocado...tapi pokok ni dah tebang sebab masih tak berbuah walau dah 4,5 tahun usianya....memang tak sabar....





















yang ni tak tau apa namanya...merbah kot...dah banyak kali spesis ni buat sarang & bina keluarga kat atas pokok laici ni...tak sure burung yang sama atau tak...



















ni salah satu spesis yang jadi buruan gak sebab apa tak tau la...tempuling ke namanya ?....maybe sebab rupa dia yang hitam berkilat atau sebab bunyi dia yang bising...walaupun dia hitam legam tapi hitam dia cantik tau - berkilat ala2 hijau gitu....tak macam burung gagak yang hitam comot tu...

pokok betik ni memang sengaja dibiarkan untuk burung2 ni makan...dah lama niat nak tebang sebab buahnya tak sedap,lembik bila masak & tak manis...tapi sebab banyak burung2 yang datang makan setiap hari...so kami biarkan je...

selalunya burung tempuling dan merbah bergaduh time makan betik ni...punya la bising...




2 comments:

inna said...

salam kak ani ...

saya pun suka tgk gelagat burung yg ada di tepi-tepi rumah...mcm-mcm lagu burung ada...meriah rasanya... :-)

Kak Ani said...

mmg kecoh inna...time meraka datang sekali beramai-ramai...