26 February 2009

Faux Cakes

































~ 1st try faux cakes...cuma satu shape...next time buat shape lain lak...

~ geram nengok kat web omputih faux cakes yang comel2...gebu...macam kek betul...
so cuba buat sendiri...boleh la untuk guna-pakai sendiri...

8 comments:

marsya said...

Canyiknye Kak Ani, nanti bolela buat jual pulak...

annie said...

tq sya...tu testing je tu...blm menjadi...tak nampak gebu...

Truly Jaja : My Journal said...

wah, nyam nyamnye kak ani! kak ani, sy dah beli tisu decoupage. pas ni nak wat apa ek? kak ani bgtau la bahan2 yg perlu utk wat projek tu... pelis :-P

marsya said...

Kak,Kat mana nak belajar buat faux cakes ni yek....Sya ni pantang ada benda pelik2 mula rasa nak buat......Senang tak membuatnya?

annie said...

jaja ni basic tools dia - gesso,water base varnish,sealer@glaze,berus/sponge

acrylic paint-utk touch-up@highlight b'ground..tulis wording[pakai maker-paint pun blj]..

utk objek besar, akak spray cat je..jgn ikut akak yg pemalas ni...

annie said...

sya..akak tak tau la ada tak org/kelas ajar faux cake ni...akak mandai2 je try buat..tu yg kurang menjadi-tak cukup gebu..

nak kata senang-tak jugak & nak kt susah pun tak..kena cuba baru blh cakap & mcm buat lain2 kraf gak, sblm kita cuba,kita rasa benda tu susahnya...

tp decorative painting rasanya mmg susah kan ?

marsya said...

Akak dulu belajar dari mana? ikut buku ke?....Painting tu susah gak tapi kita kalau minat kan semua BOLEH...P/S: Sya rasa menjahit lg rasa susah, tapi Sya tgh pupuk minat ni sebab dah beli mesin mahal-mahal nanti kena sound plak ngan cik abe....heheh..

Truly Jaja : My Journal said...

thx kak ani. msh blur lg dgn those jargon,hehe..nti sy pelan2 belajar la..