18 July 2009

Award dari inna


~ masuk je blog tgh ari ni...terus p singgah umah inna...baca n3 dia pasal award kat atas ni....sampai kat bawah n3 tu, namapak la nama kita sbg salah sorang penerima award ini...terima kasih banyak inna kerana sudi bagi award ni kat akak...

memang cantik award ni dengan gadis bermata besar...macam trend kartun zaman ni~comel2 dgn mata besarnya....


Syarat2 menerima award ini:

1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
memang perempuan pun ..hehe..

2. Copy badge sebagai award anda
sudah..

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

Kak Ani pun fikir elok je copy terus dari Inna yang juga telah copy terus dari Razna sebab ini memang fakta...sekurang2nya akak boleh selalu mengingatkan diri sendiri selain dari tolong menyampaikan kepada yang lain...insyaallah....alhamdulillah !

119 Keistimewaan Wanita

1. Do'a wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : " Ibu lebih penyayang daripada Bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

2. Wanita yang solehah ( baik ) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang tidak soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seperti orang yang senantiasa menangis Karena takut Allah SWT dan orang yang takut Allah SWT akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah ( barang, makanan dari pasar kerumah ) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukai akan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya, akan tinggal bersama aku ( Rasulullah SAW ) di dalam surga.

6. Barang siapa yang mempunyai tiga anak perempuan atau tiga Saudara perempuan atau dua Saudara perempuan , lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah surga.

7. Dari Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka."

8. Surga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggilmu dua orang ibu bapamu maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga . Masuklah dari manapun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya selama dia taat kepada suaminya dan rekannya ( serta menjaga sembahyang dan puasanya ).

12. Aisyah r.a. berkata " aku bertanya pada rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda "suaminya". Siapa pula berhak terhadap lelaki?" jawab Rasulullah SAW "Ibunya"

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu surga mana saja yang dia kehendaki

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia kedalam surga lebih dahulu daripada suaminya ( 10.000 tahun )

15. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

16. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT

17. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan

18. Apabila telah lahir ( anak ) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan

19. Apabila semalaman ( ibu ) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda...

nurul

hanim

liza

kakintan

umi_e

4 comments:

Anonymous said...

tergamam skjap bc tag akak ni...ni baru d katakan sembang org berilmu...

Anonymous said...

saya x tahu nurul yg mana 1 yg akak nk bg award ni, tp sy amik le juge pasai nama sya pun nurul gak...ahaks

Rahman,Ahchong,Muniandy said...

salam ziarah.
abis lah mcm ni.semua utk perempuan je.mana utk lelaki nyer? satu pun takde ke?. hehehehe

Liza said...

eh!!rahman ahcongmuniandy pong masuk sini.??tag ni tuk sy jg ek..thanks kak ani..nanti liza amik..